Нове мере у школама – суспензије ученика, оцењивање владања од другог разреда

u

Први пут у српском образовању, по допуњеном закону, ученик ће моћи да буде суспендован на пет дана. Владање ће се оцењивати од другог разреда, а најстроже ће се кажњавати угрожавање безбедности. Има још новина, али у школама нису сигурни како ће их примењивати.

Суспензија ђака на пет дана у случају теже повреде обавеза, једна је од нових мера која би требало да важи за основце и средњошколце од другог полугодишта.

„Може да се деси да буде и мач са две оштрице,јер се поставља питање када дете удаљимо са наставе, а код куће нема родитељски надзор ко се о њему стара. Без обзира што је дефинисано тим новим изменама, да је то дете које је удаљено с наставе у обавези да се информише о наставном процесу, а школа се обавезује да му доставља материјал и све оно што се у школи ради“, каже директорка Основне школе „Драгојло Дудић” Данијела Павић.

Александар Марков из Форума београдских гимназија сматра да она има смисла, да је то заправо једна последња опомена ученика, поготово када је реч о средњим школама, да након тога би могло уследити и искључење.

„Како је објашњено,суспензија би се примењивала само за најтеже повреде – као што су неке туче, физичке озледе, озбиљније психичко насиље“, наводи Марков.

Овакав вид кажњавања први пут ће се наћи у образованом систему. Просветари кажу да је мера добра, јер ће дати могућност ученику да размисли о својим поступцима.

Први пут оцене из владања би могли да имају и ученици другог разреда.

„До сада се владање оцењивало од шестог разреда бројчано и та оцена је улазила у општи успех. Сматрам да је то потребна мера, али је то некако више мера интервенције, него превенције“, каже Павићева.

Још једна од мера јесте да ученик против ког се води васпитно-дисциплински поступак неће моћи да пређе из једне школе у другу.