"Од њиве до трпезе – здравствено исправна храна"

Светски дан здравља, 7. април, ове године се обележава под слоганом "Од њиве до трпезе – здравствено исправна храна". Годишње се у Републици Србији, кроз законом прописан епидемиолошки надзор, региструје између 20.000 и 25.000 случајева оболевања од болести које се преносе храном. Најчешће дијагностиковане болести које се преносе храномсу салмонелозе, кампило бактериозе, стомачни грип и стафилококно тровање храном. Микроорганизми се налазе свуда око нас, тако да од поља до стола храна може да се загади усваком тренутку – током узгоја, припреме, обраде, чувања, дистрибуције. Многи проузроковачи болести које се преносе храном природни су становници цревног тракта животиња које се узгајају за људску употребу, и тада говоримо о примарној контаминацији. Воће и поврће може да се контаминира уколико се за заливање употребљава загађена вода или се користи природно ђубриво. Поред тога, храна може да буде и секундарно, накнадно контаминирана на више начина. На пример, храну може да контаминира особа која њом рукује, уколико не води рачуна о личној хигијени. Воће или поврће може да буде контаминирано соковима свежег, сировог меса, ако се за обраду ових намирница користе исте радне површине или прибор, које се не перу детерџентом и водом приликом преласка са једне на другу врсту намирница. Термички обрађена храна сматра се безбедном. Међутим, кувана храна може накнадно да се контаминира, ако дође у контакт са сировим намирницама, што се назива унакрсна контаминација. Сирове намирнице животињског порекла, као што су свеже месо, свежа пилетина, свежа јаја, непастеризовано млеко и производи од непастеризованог млека представљају изузетно погодну средину за патогене микроорганизме. Посебно треба нагласити да велики ризик по људско здравље представља храна која потиче од више животиња. Воће и поврће представља посебан проблем, јер се углавном конзумира у сировом стању. Светска здравствена организација дала је пет кључних правила за здравствено безбедну храну: 1.Одржавајте чистоћу 2.Одвојите свеже и кувано 3.Кувајте храну темељно 4.Чувајте храну на безбедним температурама 5.Употребљавајте хигијенску исправну воду и свеже намирнице.