Светски дан здравља, 7. април, ове године се обележава под слоганом "Од њиве до трпезе – здравствено исправна храна".
Годишње се у Републици Србији, кроз законом прописан епидемиолошки надзор, региструје између 20.000 и 25.000 случајева оболевања од болести које се преносе храном. Најчешће дијагностиковане болести које се преносе храномсу салмонелозе, кампило бактериозе, стомачни грип и стафилококно тровање храном. Микроорганизми се налазе свуда око нас, тако да од поља до стола храна може да се загади усваком тренутку – током узгоја, припреме, обраде, чувања, дистрибуције. Многи проузроковачи болести које се преносе храном природни су становници цревног тракта животиња које се узгајају за људску употребу, и тада говоримо о примарној контаминацији. Воће и поврће може да се контаминира уколико се за заливање употребљава загађена вода или се користи природно ђубриво.
Поред тога, храна може да буде и секундарно, накнадно контаминирана на више начина. На пример, храну може да контаминира особа која њом рукује, уколико не води рачуна о личној хигијени. Воће или поврће може да буде контаминирано соковима свежег, сировог меса, ако се за обраду ових намирница користе исте радне површине или прибор, које се не перу детерџентом и водом приликом преласка са једне на другу врсту намирница.
Термички обрађена храна сматра се безбедном. Међутим, кувана храна може накнадно да се контаминира, ако дође у контакт са сировим намирницама, што се назива унакрсна контаминација.
Сирове намирнице животињског порекла, као што су свеже месо, свежа пилетина, свежа јаја, непастеризовано млеко и производи од непастеризованог млека представљају изузетно погодну средину за патогене микроорганизме. Посебно треба нагласити да велики ризик по људско здравље представља храна која потиче од више животиња.
Воће и поврће представља посебан проблем, јер се углавном конзумира у сировом стању.
Светска здравствена организација дала је пет кључних правила за здравствено безбедну храну:
1.Одржавајте чистоћу
2.Одвојите свеже и кувано
3.Кувајте храну темељно
4.Чувајте храну на безбедним температурама
5.Употребљавајте хигијенску исправну воду и свеже намирнице.