Одржано Регионално такмичење "Пажљивкова смотра " (видео)

Пажљивко

У оквиру пројекта „Пажљивкова смотра 2022“ које се спроводи у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, јуче је реализовно Регионално такмичење у Културном центру на Златибору, где је СЗБС општине Чајетина био домаћин. У квизу о познавању правила такмичили су се малишани предшколских и школских установа из Ужица, Бајине Баште, Прибоја, Ариља и Чајетине. 


Пројекат „Пажљивкова смотра 2022“ је намењен едукацији деце предшколског, као и узраста првог и другог разреда основе школе у области безбедности саобраћаја. Регионално такмичење одржано је јуче на Златибору, а предшколци, прваци и другаци из Ужица, Бајине Баште, Прибоја, Ариља и Чајетине су се  кроз разне игре такмичили ко боље познаје правила саобраћаја и превозна средства.

"Ми у Савету смо захвални Агенцији што нас је одабрала за домаћина и то доживљавамо као потврду нашег доброг рада на превенцији безбедности деце у саобраћају. Ми смо се потрудили и инсистирали да данас из сваке локалне самоуправе дође бар педесет навијача, тако да овде имамо око 250 деце из пет општина", каже Горан Секулић из СЗБС Чајетина.

Сам концепт квиза „Пажљивкова смотра“замишљен је тако да деца кроз игру и дружење са својим вршњацима усвајају нова , а обнављају стара знања о правилима безбедног понашања у саобраћају. Кроз овај пројекат проћи ће око 40 000 деце.

"Очекујемо да ће се Републичка смотра одржати другом половином маја. Још увек теку припреме. Свакако смо планирали и полигон спретности . Ово што данас прелазимо је теорија, али желимо да видимо у контролисаним условима, на полигону спретности, како изгледа њихово сналажење у пракси. Финални део Пројекта биће у Врњачкој бањи где ћемо поделити вредне награде у виду бицикала, таблета, лап топова, учесницима који освоје прво, друго и треће место", објашњава Томислав Петровић из Агенције за безбедност саобраћаја РС.

Поред Агенције, као ноцсиоца пројекта, велику улогу у упознавању са саобраћајним правилима имају локални савети за безбедност саобраћаја, али и васпитачи и учитељи који на различите начине брину да деца што боље усвоје стечена знања. 

"Пажљивкова смотра доста значи како деци, тако и учитељима, а и возачима у саобраћају. Деца доста више воде рачуна, прате пажљиво, доста тога су кроз игру и забаву научила још у предшколском, а у првом и другом разреду се то надограђује, тако да Смотру треба што више форсирати да би се што дуже задржала у школама и предшколским установама", нагласила је Ана Баштовановић, учитељица ОШ „Рајак Павићевић“ Бајина Башта.

На регионалној смотри која је одржана у Културном центру на Златибору, деца су се одлично сналазила у питањима која су захтевала велику концентрацију и брзе одговоре, а резултати показаног знања су следећи: у категорији предшколског узраста прва је била екипа из Ужица – ОШ „Стари град“, међу првацима су прво место освојили ученици из чајетинске општине, екипа ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ из Сирогојна, а међу другацима је најбоља била екипа из Ариља, ОШ „Стеван Чоловић“. Поновни сусрет их очекује у мају, на Републичкој „Пажљивковој смотри“, где ће са вршњацима из других градова Србије показати колико добро се, било као пешаци или путници, сналазе у саобраћају. 

Мирјана Ранквић Луковић