Опрезно са петардама и ватрометом

петарде

За многе нема доброг провода без ватромета и петарди, али треба на време подсетити да пиротехничка средства могу бити опасна и изазвати трајне повреде и инвалидитет.

Довољна је секунда непажње или погрешно коришћење и баш ту Нову годину нећете желети да памтите. Kада ватромет или петарда експлодира у руци, велике су шансе да особа постане инвалид. Честе су и повреде лица и ока.

Др Ђорђе Kрављанац са Института за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић" каже да има случајева када се петарда пресече на пола, па се онда барут пали.

"Најчешће су повреде када експлодира у руци. Покушају да је баце, она не експлодира одмах, опет је узму у шаку и тад се деси", додаје Крављанац.

У последњих десет година само је у Институту за мајку и дете на Новом Београду било више од стотину пацијената, највише деце школског узраста, која су имала повреде због употребе пиротехничких средстава. Њих деветоро је у том периоду остало без дела шаке.

Од 15. децембра до 15. јануара лекарима се јави највећи број деце, а то је и време када је потражња за пиротехничким средствима највећа, кажу у продавницама.

Драган Шулејић из продавнице пиротехнике каже да децу информишу на више начина.

"Чак и када дођу да купе, питамо их како користе тај пиротехнички производ, јер је важно знати како правилно користити нешто. Питам их чак и кад су са родитељима, јер ми је битно да знају да се петарде не држе у руци, већ се ставе на земљу и упали се фитиљ", наглашава Шулејић.

Забрањена продаја малолетницима

Према Закону о експлозивним материјама, запаљивим течностима и гасовима, забрањено је пиротехничка средства продавати малолетницима и МУП контролише радње које их продају. Објекат мора да задовољи одређене услове, фирма мора да има дозволу, а особље да буде лиценцирано. Све што се увезе мора да има декларацију и упутство на кутији.

Драган Шулејић наглашава да деци говоре да се држе упутства. "Било који (пиротехнички) производ се не држи у руци, већ се негде забоде или веже и нема додира са тим онда", каже Шулејић.

Др Ђорђе Kрављанац упозорава да се велики број деце повреди у присуству родитеља, старатеља или неке друге старије особе.

У току је израда Нацрта Закона о експлозивним материјама који би требало да донесе оштрије мере. Сада су казне и до милион и по динара.

Али, највећа казна није новчана.

Kоме све ово није довољно, у једној од продавница пиротехничких средстава сваки купац добија и фотографије повреда које могу да изазову петарде и ватромети.