Oснаживање сеоских жена-округли сто у Чиготи (видео)

У Чиготи је протеклог викенда одржан скуп на коме су представљене активности задружних савеза у региону и ресорних министарстава на јачању женског предузетништва и оснаживању жена на селу. Представљени су примери добре праксе из Републике Србије и Републике Српске.

Округли сто УЛОГА ЗАДРУГА У РАЗВОЈУ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И ОСНАЖИВАЊУ ЖЕНА НА СЕЛУ,  на коме су представљене активности задружних савеза у региону, одржан је у Чиготи протеклог викенда. На скупу су представљени примери добре праксе из Републике Србије и Републике Српске као и могућности успостављања прекограничне сарадње у области задругарства.

"Веома је битно оснажити жену да остане на свом газдинству и на селу јер само тако можемо сачувати српско село. Министарство пољопривреде и друга министарства имају доста видова подршке за покретање женског предузетништва. Тема данашње конференције и сарадња два задружна савеза Републике Србије и Републике Српске, јесте размена искустава где је 10 женских задруга представило како оне функционишу и како су покренуле сопствени бизнис", каже Дарко Божић-државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства, водопривреде Републике Србије.

Предузетнице - носиоци активности у женским задругама, изнеле су своја искуства и предложиле решења у циљу подршке женама у агробизнису.

"Ми смо дошли на идеју да након много година примене пољопривредне производње, нас пет жена, кренемо у искорак да оснујемо задругу која ће се бавити прерадом воћа и поврћа. Конкурисали смо код Министарства за рурални развој и добили смо бесповратна средства у износу од 7,5 милиона динара. Новац ће бити употребљен за набавку нових машина, комплетних линија за производњу природних, хладно цеђених сокова бистрих и кашастих. Радићемо џемове, слатка, ајвар, зимнице од поврћа а добили смо и савремену сушару у којој ћемо сушити воће, поврће, лековито и зачинско биље", рекла је Марија Благојевић из Женске пољопривредне задруге "Косјерка" из Косјерића.

Задружни савез Србије пуну подршку пружа Женском задругарству и труде се да већ постојећи број жена у задругама од 15% повећају, јер не сумњају у то да су жене сјајни руководиоци. Савез функционише по принципу рада на терену и промовисања добрих примера. Сходно томе, са колегама из Републике Српске, односно женама из њихових задруга, разменили су искуства, пословно се повезали а у плану је и преко гранична сарадња и рад на пројекту којим ће се оснажити задруге, првенствено у својим земљама а касније их међусобно повезати.

"Наравно, не треба бити задовољан, треба још напорније и вредније радити. Међутим, задовољан сам јер су главну реч имале жене и код промовисања добрих примера у пракси и код дискусије. Много конкретних ствари је ту изречено јер када су даме у питању много је лакше да се функционише и на конкретно постављено питање добије се конкретан одговор и још прецизније одради посао",  истиче Никола Михајловић, председник Задружног савеза Србије.

Организатори скупа били су Задружни савез Србије и Задружни савез Републике Српске.

https://www.youtube.com/watch?v=ya9GWWO1lx8 Данка Миловановић