Отворена изложба "Чудесни Андрић" у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић"

изложба

У библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" данас је отворена изложба "Чудесни Андрић", поводом обележавања 60. година од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност 1961. године. Изложба ће бити отворена током  децембра сваког радног дана за све заинтересоване посетиоце. 

Изложба  "Чудесни Андрић" отворена је данас у просторијама библиотеке "Љубиша Р. Ђенић, a аутори  излозбе су библиотекари из Ужица,  Анђа Бјелић, Драгана Ристановић  и Илија Смиљанић. Ова изложба први пут приказана је 2017. године у Народној библиотеци Ужице, а била је посвећена 125. годишњици рођења Иве Андрића. Поставка изложбе у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини траје до краја децембра, а на изложеним паноима  представљен је овај нобеловац  у светлу писца и дипломате, као и његов стваралачки рад , панораме градова у којима је био употпуњене сликама и подацима из приватног живота.

"Ова изложба на леп начин детаљно приказује цеколупан живот и рад Иве Андрића, целокупно његово књижевно дело а посебно са освртом на његов рад у дипломатији тадашње Краљевине Југославије. Изложба ће бити отворена у току  децембра, посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу и да пропрате цео животни пут нобеловца сваког радног дана у сали библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", каже Љиљана Ракић, библиотекарка. 

 Први гости изложбе били су ученици виших разреда ОШ "Димитрије Туцовић" из Чајетине, а овом приликом су се упознали са биографијом, радом као и са најпознатијим приповеткама и романима Иве Андрића. 

" Данас, на самом отварању изложбе, доћи ће ученици основне школе у Чајетини који већ увелико раде и упознају се са делима Иве Андрића, а овом приликом ће моћи да сазнају неке детаља и  из живота нашег нобеловца које им нису биле познате. Неке од његових најпознатијих приповедака које се сигурно помиње у школи су "Мост на Жепи", "Пут Алије Џерзелеза ", "Аникина времена", "Жеђ", а романи " Проклета авлија", "Травничка хроника", "Госпођица", "Омер паша Латас", и наравно роман "На Дрини ћуприја" за који је добио Нобелову награду за књижевност", рекла је Љиљана Ракић, библиотекарка. 

Идеја за реализацију ове изложбе потекла је од Задужбине "Иво Андрић" из Београда у жељи да се на данашљи дан у свим културним установама широм Србије, библиотекама, школама, задужбинама, обележи 60. година јубилеја од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност.   

Сања Глишовић