Отворена изложба слика са 31. ЛК "Трнава 2023." (видео)

i

Синоћ је у галерији Дома културе у Чајетини отворена изложба слика насталих на овогодишњој, 31. ликовној клонији „Трнава – Владимир Митровић“.

Песмом Михаила Ћуповића „Дижем чашу за сликаре“ синоћ је у организацији Културног центра Чајетина, у Дому културе отворена изложба слика са 31. ликовне колоније  „Трнава – Владимир Митровић 2023“. 

„Ове године на Колонији је учествовало 12 сликара тако да овде можете видети 24 уметничка дела која су настала у једном прелепом амбијенту, живописно осликавајући пределе Трнаве, Сирпгојна, Златибора, Мокре Горе, Бајине Баште“, рекла је испред организатора  Горица Станић. 

Изложбу је отворила Даница Јевтић Шишовић, иконописац , која је и сама била учесник, али и посетилац трнавских колонија. Овом приликом се посебно осврнула на њеног оснивача, сликара и скулптора Владимира Митровића, његову велику енергију и жељу да ово сликарско дружење траје.

„Велика је била душа Влада Митровића и велика је његова снага да људе окупи. Невероватно је  колико је успео то да пренесе на своју породицу! Опет морам да се захвалим људима из Дома културе у Чајетини који ово подржавају све ове године, а са друге стране на тим колонијама се јако лепо учи, јако лепо дружи, и како кажу у народу: преноси се са колена на колено. Ово се ипак, чини ми се, преноси са колоније на колонију“. 

Отварању су присуствовали, поред организатора – Културног центра и породице Митровић, Владови пријатељи, многобројни сликари, и наравно – учесници овогодишње колоније. Пред изложеним сликама, након краће временске дистанце, утисци сликара о насталим делима су веома задовољавајући.

Своје узбуђење није крила Сликарка Данијела Миловановић: „Могу вам рећи да је јако велико узбуђење, с обзиром  на то да ми, кад одемо на колонију,  добијемо материјал, добијемо бела платна и то је све нека мистерија у почетку шта ће на крају да се изроди и да буде крајњи финиш. Просто сам изненађена тим кратким периодом,и тиме шта је а са овилико пуно елана и усхићења рађено“. 

„На сликама је доминантна једна линија пејзажа јер не може човек да се отме а да проводи време у природи – да слика у природи, а да ради нешто друго. Има ту пар радова што су радили људи а да нису стриктно  везани за пејзаж, али је енергија и колорит сличан енергији слика на пејзажима које смо ми радили“, истакао је Бранимир Ћировић, учесник 30. Колоније

Без добре атмосфере коју ствара нетакнута природа Трнаве, али пре свега гостољубље и поштовање које уметницима све ове године пружа породица Митровић, не би било ни тако јаке инспирације и емоције која се очитава у сваком осликаном платну. Све здружено на једном месту, слажу се учесници колонија, сликарима који дођу једном у Трнаву ствара жељу да се поново врате. Изложба са овогодишњег сликарског зборовања, биће отворена наредних месец дана.