"Песма о три света" промовисана на Златибору (видео)

p

Промоција романа „Песма о три света“ аутора Владимира Пиштала, у организацији Културног центра "Златибор" Чајетина, одржана је у суботу 30. марта. Поред аутора, о књизи је говорио књижевни критичар и књижевник Ненад Шапоња.

Један од најпризнатијих српских писаца Владимир Пиштало, представио је своју нову књигу "Песма о три света" у Културном центру на Златибору. Препозната је врло брзо од критике као важан роман и пустоловни, који и нису тако чести на нашој књижевној сцени. Радња је смештена између 17. и 18. века и према речима аутора, на неки начин је споменик жене из тог доба.

"Истовремено је књига космополитска али и антиколонијална, то нису исте ствари. Кад кажемо космополитски - то је радост разноликости света а антиколонијалистичка - противљење једној верзији тога да се живи на један начин, да се зна на један начин и све се то пролама кроз личност ове жене. Тема је о двострукој отмици, њу су прво отели арапски гусари, затим су је ослободили људи из Америке па је отимају Индијанци. Тако да је она два пута била робиња и сваки пут када је заробе па ослободе, деси се један масакр и то су приче које су описане овде. С једне стране, прича је веома жива и динамична а са друге стране је и филозофска. Тако да ја не бих знао да вам кажем да ли је љубавна или авантуристичка или филозофска или феминистичка, ипак мислим да је све то заједно", рекао је Владимир Пиштало, аутор књиге.

Осим аутора, на промоцији књиге говорио је и писац Ненад Шапоња у име издавача "Агора" из Новог Сада који оцењује да овај роман стоји раме уз раме са најзначајнијим светским писцима, да је роман који се ретко појављује и да је другачији од свега што се чита у савременој прози.

"То је књига која мења наше мишљење о том добу, о нашој властитој историји. Истовремено ово је прича о једној жени, о ропству, о болу, о издаји и о различитим световима, о моменту када је свет постао целовит, када се глобализовао. Наиме, десетак веома турбулентних година, односно пустоловни роман који траје. Али није само то, овај роман има много слојева, много прича и ако се бави неким прошлим историјским временом, много говори о данашњем свету а притом је писан једноставно, глатко, као музички комад", каже Ненад Шапоња, књижевни критичар.

Писац Пиштало је за нови роман добио награде „Бескрајни плави круг” и „Др Шпиро Матијевић”, а био је и у ужем избору за „НИН”-ову награду и за признање „Београдски победник”. Најдраже реакције за писца су од људи који нису професионални читаоци већ само читаоци.