Поскупљење струје од јануара следеће године

k

Цена струје за домаћинства и фирме могуће је да ће бити скупља 10 одсто од јануара.

То значи да ће привредници уместо садашњих 95, електричну енергију плаћати 105 евра по мегават-сату. За просечно домаћинство које троши око 350 киловат-сати месечно, у фебруару ће стићи увећани рачуни за око 370 динара. Грађане сада мегават-сат струје, без такса и мрежарине, кошта око 41 евро. На европском тржишту цена за испоруку у наредној години у среду је износила око 360 евра по мегават-часу, а претходних дана се кретала до 400 евра, пишу "Новости".

"Унија послодаваца Србије" истиче да ће поскупљење струје оптеретити наше привреднике, који ће од Нове године имати нове издатке и због повећања плата, као и виших цена сировина које се углавном увозе. У Привредној комори Србије сматрају да је значајно да је поскупљење ограничено и да ћемо и даље бити међу земљама са најнижом ценом електричне енергије у Европи, што је предност у привлачењу страних инвестиција.

"Привредници су свесни околности, али сматрају да је повећање од 10 одсто велико. То ће довести до поскупљења производа и услуга који зависе од енергената, што ће додатно погурати инфлацију. УПС стално истиче потребу да се направи разлика између привредника, јер нису сви у истој ситуацији", каже Небојша Атанацковић из УПС.

Он објашњава да би за оне фирме, у чијем је процесу производње удео потрошње електричне енергије велики, и које не могу да пређу на друге изворе енергије, држава требало да учини одређене уступке како њихова цена производње не би много расла. Како указује помоћник директора Сектора за стратешке анализе ПКС, Бојан Станић, поскупљење електричне енергије значи додатни трошак за привреду, али је и даље то разумно повећање имајући у виду цене струје на европској берзи.

С друге стране, Атанацковић наводи да ће, рачунајући и ново поскупљење од јануара, цена струје за привреднике да се повећа за више од 100 одсто за годину дана. Коштаће 105, а раније је била 50 евра по мегават-сату. Прво је, како подсећа, цена порасла на 75, затим на 95 евра по мегават-часу, а сада ће још 10 одсто. Он оцењује да до тих поскупљења долази релативно брзо. Према његовим речима, за разлику од гаса и нафте и деривата где је Србија зависна од увоза, у производњи електричне енергије држава значајно учествује и ту има могућности да више утиче на цену.

"Око 3,5 милијарди евра инвестиција је дошло ове године, што је више него лане. Једна од предности које Србија користи за привлачење инвеститора је и та што је цена струје у нашој земљи релативно ниска, а и са повећањем од 10 одсто она остаје на том нивоу", наводи Бојан Станић из ПКС.