Постројење за прераду отпадних вода успешно приводи крају пробни рада (видео)

постројење за пов

Најзначајнији пројекат ЈКП "Водовод Златибор" Чајетина у овој години био је пуштање у рад постројења за прераду отпадних вода. Пробни рад постројења ових дана се приводи крају, а обучена екипа "Водовода" уиграно рукује њиме уз надзор инжињера предузећа "Хидроинжињеринг" из Љубљане.

Од јула ове године постројење за прераду отпадних вода на Златибору пуштено је у пробни рад који улази у завршну фазу. Највећи тест за квалитет његовог рада, каже директор ЈКП "Водовод Златибор" Чајетина, биће предстојећи празници, када се предвиђа велики број гостију на Златибору.

"Још једном ћу поновити да је ово један озбиљан пројекат за нашу општину, за Србију, да је то огледно постројење за наше суседне општине и целу Западну Србију, и ми смо поносни на њега. Да подсетим  да је оно коштало 4 600 000 евра од чега је Општина дала 3 000 000 , а партнери из Словеније и словеначка влада преко Центра за међународну сарадњу 1 600 000 евра. То је постројење кренуло са пробним радом од 30. јуна ове године. Овде су представници извођача, "Хидроинжињеринг" из Љубљане, који су у обавези да обуче наше раднике. Постројење је пројектовано за 20 000 еквивалената са могућношћу да се прошири. Ми имамо једну младу, стручну поставу која је обучена и мислим да ће они ускоро моћи и самостално да прате рад", каже  Мирослав Ђокић, директор овог предузећа.

Поред овог пројекта, рађен је још један веома битан који се тиче смањења губитака воде на мрежи. Наиме, магистрални цевовод од резервоара у Рибници до Карауле на Златибору, који је стар око 40 година, правио  је озбиљне проблеме у редовном снабдевању потрошача водом. Са заменом дуктилним цевима, које су изузетног квалитета, кренуло се у овој години.

"Ми смо заједно са КЈП "Златибор" већ поставили три километра цеви. Комунално је  својим радним машинама ископало ровове, а ми смо поставили и повезали цеви. Зима и снег су нас омели, тако да смо тренутно замрзли радове и наставићемо их на пролеће."

Рађена је водоводна мрежа и у сеоским месним заједницама. У Трипкови су постављене цеви у дужини од око четири километра,  два километра  у Кобиљој Глави, а у Даутовцу и Голову је проширена мрежа за још 30, односно 28 домаћинстава. Ради се такође на повезивању цевовода месних заједница Рожанство, Голово и Мушвете са резервоаром Врањевина на Златибору. Такође теку радови на постављању канализационе мреже у Сирогојну, где је  намера да се у догледно време изгради постројење за прераду отпадних вода. Набављене су цеви за радове на Сушичком врелу , још једном битном пројекту општине Чајетина, са чијом реализацијом се креће на пролеће. 

"Водовод је једна врло успешна фирма која је успешно завршила годину одговоривши свим изазовима. Било је и одређених кварова, али смо се трудили да то у најкраћем могућем року санирамо. Мислим да ће тако бити и у будућности", додао је Мирослав Ђокић.

Мирјана Ранковић Луковић