Млекара „Биљана КРИН“ у Рожанству ради већ 7 година. Производи зрели и млади сир, млади кајмак и паприку са павлаком. Својим производима снабдева више од 80% хотела на Златибору, а њени производи продају се и у неколико великих трговинских ланаца у Србији.
Сваки почетак је тежак, али након 7 година рада, све је лакше, каже Биљана Џелебџић, власник млекаре "Биљана Крин" Рожанство. Она каже да је временом постала и технолог, поред знања из рачуновоства. Сам процес производње био је тежак, али уз помоћ технолога из Краљева, кренуло се у нове радне победе. Као породично предузеће, млекара је имала дуг развојни пут, и то искључиво од сопствених средстава.
"Почела сам сама да учим, сваки дан сам записивала од тога која је температура потребна, где шта иде и још много тога. Свакодневно сам водила евиденцију. И климатски услови овде нам много значе", каже Биљана Џелебџић.
Од економисте постала је и технолог, а каже да је то одувек волела да ради, па када се споји лепо и корисно, резултати не изостају. Савремено опремљен производи део, производња и хигијена по светским стандардима, свакако су утицали да се за ову млекару на далеко чује. У међувремену, млекара је добила и дегустациони центар, чија је изградња коштала око 1,6 милиона динара. Од Регионалне развојне агенције Џелебџићи су добили 40% средстава. Овај простор служи да угости госте, који производе млекаре Крин могу пробати на лицу места, а самим тим и лакше се определити за њихову куповину. Иначе, ова млекара производи зрели и млади сир, млади кајмак, паприку у павлаци и сурутку.
Могу се наћи у неколико великих трговинских ланаца у Србији. Иако се кајмак млекаре Крин нашао се и у Аустралији, Истабмулу и у Бечу, званично се не извози, јер ова млекара, за сада, нема довољне количине намењене светском тржишту. Комплетна производња продаје се хотелима на Златибиру и Тари. Више од 80% златиборских хотела купује овај кајмак, који је пре извесног времена обавезан део на менију Планинског доручка.
"Мислим да смо препознати по квалитету, јер наш кајмак је заиста прави златиборски, који се производи на традиционални начин, по систему ХАССП-а. Са пуним правом кажем да је прави златиборски, јер ми сировину, односно млеко, узимамо искључиво од произвођача млека из Рожанства, и дела Криве Реке", наглашава Биљана.
На списку млекаре налази се 68 произвођача млека, од којих тренутно њих 47 доставља млеко. Днево у млекару стиже око 1.500 литара ове сировине, и све што се произведе, прода се. Годишње се произведе око 36.000 кг кајмака и око 96.000 кг сира.
Млекара Биљана Крин запошљава 5 радника. Биљана каже да су произвођачи млека из Рожанства задовољни сарадњом, а посебно из разлога јер се откуп млека врши по највишим ценама у окружењу.
Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs
https://www.youtube.com/watch?v=-YTuMT5A7No&feature=youtu.be