Премијерка најавила пооштравање прописаних мера, разочарана недисциплином најстаријих

СТАРИЈИ од 65 година, они који имају децу млађу од 12 година и сви хронични болесници који су запослени у јавној управи, од данас ће радити од куће. Старијима од 65 година забрањен је излазак на улице због њихове личне безбедности, с обзиром на ширење вируса корона.

Уколико стање данас буде исто као и у понедељак, када су се старији грађани, као најугроженији, оглушили о апел власти и стручњака да остану у својим домовима, држава ће бити принуђена да уведе новчане казне до 150.000 динара.

Ово је најавила премијерка Ана Брнабић, и оценила да је ситуација са грађанском дисциплином - забрињавајућа.

- Смањивање броја возила градског превоза у Београду требало је да обесхрабри људе да иду било где. То се није десило и ако се овако настави, увешћемо полицијски час. Урадићу то као председница Владе, 100 одсто сам сигурна да ће ме председник у томе подржати, како бисмо прошли ову кризу. Све се исто десило у Италији, док није дошао дан кад су имали 2.000 мртвих и сада сви седе у кући. Да ли желите да дође тај дан и да то урадимо нашим здравственим радницима - запитала је премијерка.

Она је поручила да наши најстарији неће бити ускраћени за храну, воду, лекове, медицинску помоћ, наводећи да има велики број волонтера који желе да помогну:

- Све ће се решити, за толико смо одговорни. Све ћемо обезбедити, само седите у кући. За ово је потребна самодисциплина и огромна доза солидарности - рекла је Брнабићева, и додала да су уведени посебни бројеви телефона на којима пензионери могу да затраже помоћ.

Најавила је, такође, да се од данас затварају сви шалтери у државној управи, локалним самоуправама и јавном сектору.

- Имамо огромну гужву у Управи за аграрна плаћања и ПИО фонду, јер су људи очекивали да ће због ванредног стања бити мање људи, па су долазили да се распитују за разне ствари. Затворићемо шалтере и на локалном нивоу.

Биће продужено и важење личних докумената до истека ванредног стања, а плаћање рачуна одлаже се за три месеца. Ограничава се и рад ресторана и кафића, тако што се одређује тачан број гостију по квадрату.

Грађани који долазе из земаља у којима је жариште епидемије, из Италије, Шпаније, Аустрије и Швајцарске, мораће да проведу у карантину 28 дана, а они који стижу из других држава у самоизолацији 14. Држава ће отворити неколико карантина широм земље. Уколико грађани прекрше ове мере предвиђене су казне до 150.000 динара.

- Одлучили смо се за новчане казне јер је незахвално и небезбедно стављати их у затвор, где би могао преко њих да уђе вирус, али ако други пут прекршите правило самоизолације, видећемо шта даље - казала је премијерка.

Власт је још једном препоручила да свако ко може ради од куће, а кад је у питању производња, да раде по сменама и у мањим групама. Неке фирме обезбедиле су заштитне маске, а важно је и побољшање комплетне хигијене на послу.

У овом тренутку тржни центри неће бити затворени, јер се није показало да су проблематични као кафићи, у којима је огроман број младих који би, иначе, били у школи.

Извор: Новости