Пројектни дан Еко - школе у Чајетини: Еко- вашар

е вашар

Овог пролећног, преподневног 14. јуна главна улица у Чајетини беше скоро празна, јер су се и млади, и стари, окупили у Великом парку на Еко- вашару који већ седам година уназад организује Еко - школа „Димитрије Туцовић“. 

Већ на почетку шеталишне стазе у Великом парку наилазимо на гужву, ослушкујемо веселу грају која стиже са многобројних штандова на којима деца из ОШ „Димитрије Туцовић“ , са другарима који су им се придружили из матичних школа из Сирогојна и Мачката, нуде и продају своје рукотворине начињене од рециклираних и природних материјала. Први штанд припада корисницима Дневног боравка за децу са посебним потребама „Зрачак“. О њима здушно брину запослени у овом дневном боравку, а дефектолог Жељана Јакшић нам прича колико су се припремали за овај догађај сви „зрачковци“.

„Они су се на креативним радионицама припремали већ дужи период. Правили су украсне вазе и цвеће, украсне кутије од различитих материјала – пластике и слично, који се могу рециклирати. Цртали смо и украшавали слике. Заједно смо све радили  са ученицима – волонтерима из чајетинске школе. Већ за ових четрдесетак минута како је почео вашар, продали смо скоро половину производа. Надамо се да ћемо продати све што смо донели, а новац ћемо искористити за материјал за рад који нам је потребно,“ каже Жељана.

На следећем штанду ученице седмог разреда, Радојка Луковић и Тијана Лазовић, са својим другарима нуде шаренило рукотворина.
„Ово смо правили на ликовном, а учествовало је доста деце, од петог до осмог разреда. Правили смо украсе од пужевих кућица, бојили теглице, правили свешчице од папира и дрвених корица...“
„Свиђа нам се што се ово прави од природних материјала, и може се рециклирати. На тај начин помажемо и нашој планети. Новац ће се искористити за реализацију ђачке екскурзије,“казују оне.

У сусрет нам иде дечачић, нудећи глинене посуде за разне намене.
„Ја сам Димитрије Вирић из ОШ „Димитрије Туцовић“. Ово су радови које смо углавном сами правили. Ми нудимо, а људи купују. Свиђа ми се вашар јер баш има занимљивих ствари које су се деца потрудила да направе.“

У гужви пролазника, проналазимо и координаторку Еко- школе, Зорицу Милосављевић. 
„Еко - вашар је реализација Пројектног дана Еко- школе. На овај начин ми укључујемо скоро све запослене и све ученике да покажу неке вештине,да од нечег старог направе нешто нов, а да стекну и предузетничке вештине. Такође, има доста домаћих колача, природних сокова, па еко- вашар све више поприма особине правог сајма. Никад није више било ни ђака, ни родитеља, локалног становништва, него данас! Ово прераста у прави лкални догађај. Сада имамо 12 клупа више него претходне године, а то нам даје и задатак да се мало другачије организујемо следећег вашара, да додамо неку новину.“

Учитељица у пензији, Анка Џамбасовић, је била у прилици да учествује у припремама првих еко-вашара, а овога пута је у улози баке дошла да подржи своје унуке, али и вредне ђаке. Каже са осмехом да су деца толико маштовита, да је тешко одупрети се жељи да се на сваком штанду нешто не купи.

Средњошколци су , такође, овде. Лена Јеремић и Сања Војиновић нам причају:
„Ми смо на вашару учествовали још кад смо били у основној школи, па то настављамо и сада. Ово је уједно и подстицај на дружење свих генерација, а не само деце из једног одељења или одређене групе. Добро је што се промовише екологија, односно очување средине, а то је битно и за нашу општину пошто је једна од ретких еколошких општина у Србији. Драго нам је што се они залажу за нашу средину, за наш простор, који ће на крају крајева и остати нама,“ каже Лена, а Сања додаје:
„ Ми смо се припремали задње три недеље са својим разредним старешинама за овај догађај. Правили смо, углавном , сувенире. Доста тога смо продали, а мислим да ћемо до краја вашара успети да распродамо све.“

Из Сирогојна ђаци учествују редовно на еко вашару. Кажу да им је јако занимљиво овде јер има пуно деце , пуно дружења, доста штандова са различитим стварима. Теодора Стојановић и Маријана Ковчић су расположене да нам кажу нешто о свом школском штанду.
„Ми смо правили ствари за кућну употребу, а нешто су и украси од папира, пластике, дрвета... Средства су намењена за школски излет или екскурзију.“ 

У организовању Еко-вашара укључила су се и јавна предузећа и установе. Стални партнер је КЈП „Златибор“ које је на вашар донело информативни штанд за којим су деца из еко - секције са маскотом, а задатак им је да своје суграђане и вршњаке подсете на правила селекције отпада, да им поделе промотивне материјале, а организовали су и наградну игру.

"На трави су паркиране и лаке машине које КЈП користи у свакодневном раду. Деци су оне привукле пажњу и пожелела су да сазнају чему су возила намењена и како функционишу. Генерално, наша сарадња са школом је добра, организујемо низ различитих активности, а то је уједно доказ да заједничким снагама можемо донети добре, позитивне промене у нашој локалној средини,“ објашњава ПР за односе са јавношћу КЈП „Златибор“ Чајетина, Драгана Росић.

На крају вашара ће се у чишћењу парка радницима КЈП-а придружити и деца, показујући примером колико је битно водити рачуна о својој средини.