Промене у полагању мале матуре, укида се комбиновани тест

Осмаци ће на крају године полагати завршни испит по новом моделу, а сасвим другачији биће и начин прегледа њихових тестова.

Осмаци ће на крају године полагати завршни испит по новом моделу, а сасвим другачији биће и начин прегледа њихових тестова, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић за Вечерње новости.

У припреми је нови модел мале матуре, према којем би задаци из математике и српског односно матерњег језика требало да остану слични садашњем, а другачије би изгледао трећи тест.

„Највероватније неће остати комбиновани са задацима из физике, хемије, биологије, историје и географије, већ ће у понуди бити два три различита теста, а деца ће их бирати према својим склоностима и интересовањима у даљем школовању“, навео је Шарчевић.

Како је додао, коначни модел још није дефинисан, али тим стручњака ради на томе.

„Друга новина је начин прегледа тестова из кога желимо да у највећој мери да искључимо људски фактор. Урађени тестови ће се скенирати и прегледати аутоматски, уз помоћ специјалног софтвера који је већ у изради“, рекао је Шарчевић и додао да је намера да се што више смањи могућност манипулација, додавања бодова, грешака у оцењивању.

Министар најављује и промене у штампању тестова по којима ће у Заводу за вредновање квалитета образовања бити оформљена штампарија чији ће посао бити штампање завршног испита.

Извор: бета.рс