Промоција књиге и изложба у Музеју "Старо село" у Сирогојну (видео)

š

У дворани Музеја на отвореном „Старо село“ у Сирогојну, одржана је промоција књиге ”Сећања из детињства и ране младости“ - забелешке Миливоја Смиљанића (1877 – 1959)” која је као веома значајно издање Музеја на отвореном“Старо село“ у Сирогојну, објављена  крајем 2022. године. 

У препуној дворани Музеја на отвореном „Старо село“ у Сирогојну одржана је промоција књиге веома угледног архитекте и члана чувене породице Смиљанић. Колекција руком писаних забелешки сачувана је захваљујући унуку Миливоја Смиљанић и крајем прошле године, предата је Музеју. Аутор књиге, Драган Цицварић, истиче да се овим хроникама добило сведочење човека из времена  које Музеј у Сирогојну и представља. 

„Одмах смо видели да се ради о веома вредном материјалу који треба да буде представљен и из кога можемо доста да научимо. Он је то писао искључиво за своје потомке како би их упознао са својом породицом, крајем где је рођен, са историјом. Те личне породичне ствари нисмо уносили у издање већ смо се фокусирали на описивање свакодневног живота, на околину у којој је живео, на теме као што су хајдучија која је била велики проблем у то време и уопште, на историјат који је важан за Златибор од самог почетка туризма у овим крајевима“.

Кроз 30 поглавља књига нам приказује период о ком нема пуно сазнања па је самим тим, на неки начин, и споменик нашој прошлости. 

„Велико је задовољство бити рецензент књиге као што је „Сећање на детињство и рану младост“ Миливоја Смиљанића. Књига је написана лако разумљивим језиком, врло питко се чита и препоручујем свима да је прочитају као веома лагано штиво препуно стварних, утемељених података и једног материјала који је сврсисходан, посебно за људе који се баве културом овог краја“, каже мр Јелена Тоскић, музејски саветник, рецензент књиге. 

Промоција књиге пропраћена је изложбом „Добростиви и часни путеви Господњи – златиборци по добру упамћени“, аутора Снежане Ђенић, и приказује личности нашег краја од којих је једна и Ката Смиљанић, чија је свадба описана у књизи Миливоја Смиљанића, који је уједно био и њен девер.

„Ово је својеврсни поменик који садржи 12 личности одабране по својим заслугама и који су умного чему уобличили данашњи Златибор. Свака ова биографија је уствари историја у малом, времена и простора који су појединцу дати јер не постоји епоха у историји која нема свој израз, своју трагику и своју врсту великих људи који су предодређени да поднесу терет највећих искушења и страдања, остављајући трајни трак како у свесци својих савременика тако и у историјском памћењу", каже Снежана Ђенић, аутор изложбе.

Изложба је пропраћена и ликовним радовима Рада Верговића и ово је добар начин да се негује култура сећања што за крајњи циљ има развијање свести о локалном и националном идентитету.