Рад Дневног боравка за децу са сметњама у развоју у општини Чајетина током ванредног стања

Према одлуци  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, током трајања ванредног стања Дневни боравци за децу са сметњама у развоју у Србији су затворени. Златиборски круг, као пружалац ове услуге социјалне заштите, прати све инструкције надлежних институција и организује функционисање ове услуге у отежаним условима.  

Од како су уведене нове мере, рад Дневног боравка „Зрачак“ у Чајетини је значајно измењен. Запослени су у редовној телефноској комуникацији са родитељима и стараоцима корисника, везано за активности корисника, одржавање хигијенских навика, редовних вежби предвиђених индивидуалим плановима за рад и пружање психосоцијалне подршке корисницима и њиховим породицама, којима су достављени телефонски бројеви Института за ментално здравље преко којих могу да разговарају са стручњацима, везано за све проблеме изазване ванредном ситуацијом.

Просторије Дневног боравка се редовно дезинфикују и проветравају, а у њима запослени припремају радне задатке за кориснике, пакете са основним животним намирницама и  хигијенским средствима, и израђују заштитне маске за породице корисника.

Запослене израђују и заштитне маске за геронтодомаћице у служби Помоћ у кући за старе, чији рад такође организује удружење Златиборски круг, а обе ове услуге финансира општина Чајетина.

У среду, 15. априла су корисницима Дневног боравка достављени радни задаци везани за предстојеће празнике, а њиховим породицама су уручени пакети са основним животним намирницима, заштитним маскама и средствима за дезинфекцију. Током ових посета, запослени су обавили кратке разговоре са корисницима Дневног боравка и упутили их да поштују све мере заштите, да обављају  активности које су за њих предвиђене у Дневном боравку,  прилагођене условима ванредног стања.

Корисници су се нарочито обрадовали пакетима са грицкалицама који су за њих припремљени.

Запослени у  удружењу Златиборски круг су у редовној комуникацији са Црвеним крстом и са надлежним општинским институцијама, како би се рад услуга социјалне заштите које удружење пружа одвијао што боље у ванредним условима.

Према речима Зорице Милосављевић, председнице Златиборског круга, корисници Дневног боравка „Зрачак“ и чланови њихових породица се и иначе сусрећу са различитим проблемима у свакодневном животу, а у овој ситуацији, запослени у Златиборском кругу, општинским службама, Центру за социјални ради, Црвеном крсту и чајетинском Дому здравља,  раде све што могу да њима и припадницима других рањивих друштвених група помогну да превазићу проблеме у току ванредног стања.