Разнолика понуда на Еко вашару у Чајетини (видео)

Еко вашар

Последњег школског дана манифестацију под називом Еко вашар, ОШ „Димитрије Туцовић“ већ четврту годину традиционално обележава продајом дечијих радова у Градском парку у Чајетини уз подршку КЈП „Златибор“Чајетина , Културног центра Чајетина и локалне телевизије која већ две деценије прати рад ове школе и њихове еколошке секције.

У оквиру реализације Међународног пројекта Еко школе, ОШ „Димитрије Туцовић“ данас је одржала традиционалну манифестацију Еко вашар, која се одржава по четврти пут. Ученици свих разреда, заједно са својим наставницима и учитељима, поставили су штандове у Великом парку како би свим посетиоцима представили понуду ручно израђених производа. 

„Свака шпкола има обавезу да на неки начин обележи Пројектни дан. Ми смо првих година нешто другачије радили и  онда смо се договорили да будемо на неки начин јединствени у Србији, а деца применом рециклаже и циркуларне економије продужавају век трајања неког производа. Имали смо највише подршке из КЈП „Златибор“, који помаже у превозу столова, у организацији самог овог догађаја као и у промоцији рециклаже – селекције отпада тако што су поставили канте и превозна средства која користе за отпад“, каже координаторка Еко школе, Зорица Милосављевић.  

Поред деце са Златибора и Чајетине, на позив су се радо одазвали и на овогодишњем Еко вашару учествовали ученици и наставници из  ОШ „Саво Јовановић“ Сирогојно, ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката и Криве Реке, као и ученици и наставници Угоститељско – туристичке школе из Чајетине. 

„Видели сте да имамо једну прелепу дрвену кућицу, која представља симбол нашег окружења Етно села који се налази у близини наше Школе. Ученици су поред овога направили много других производа које смо донели овде,  деца се баш радују а то показује и број колико их је дошло. Ово нам је трећа година како учествујемо на Еко вашару“, рекла  је Љиљана Павловић, наставник биологије у ОШ „Саво Јовановић“ Сирогојно. 

Деца - учесници, нису могли сактири своје  одушевљење и радост у току данашњег дана , па су нам као прави трговци представили изложену понуду. Било је весело и шаренолико у парку уз младе екологе и посетиоце . Добијена средста од продаје радова, који су имали симболичне цене и на овогодишњем Вашару, биће искоришћене за потребе ових образовно –васпитних  установа. 

„ Ми смо правили лоптице са брашном, двоглед, рамове, разне чинијице, наруквице  које су нам баке помагале да направимо“ ,
„Код нас на штанду су чајеви, наруквице, разне друштвене игре“,
„Свашта смо направили и припремили за Еко вашар: држаче за оловке, рамове, украшене тегле, балоне“.

Подршку организаторима у реализацији Еко вашара ове године пружили су: КЈП „Златибор“ Чајетина, ТО „Златибор“, Културни центар Чајетина и локалне телевизије. 

Сања Глишовић