Са симптомима корона вируса најпре у Дом здравља

Министарство здравља Србије саопштило је да од среде није потребно најпре позивати телефоном уколико се осете симптоми вируса КОВИД19, већ се одмах упутити у локални Дом здравља.

"Грађани који имају симптоме обољевања од Covid-19 ( повишена температура, кашаљ, бол у грлу) треба да се одмах, без одлагања, упуте у посебне амбуланте домова здравља које су опредељење за пацијенте са респираторним инфекцијама и температуром.

У тим амбулантама ће свакоме са наведеним симптомима бити урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика и измерена температура и дато мишљење за даље лечење.

Напомињемо да није потребно позивати телефонским путем домове здравља, већ се одмах јавити лекарима у наведеним посебним амбулантама и обавити преглед,"

стоји у саопштењу Министарство здравља. Инфектолог са Инфективне клинике у KЦС Ивана Милошевић изјавила је да ће се после прегледа утврдити да ли је потребно тестирање, а затим и да ли је потребна хоспитализација, а да би они са лаким симптомима требало прво да се јаве изабраном лекару.

Да подсетимо, у домовима здравља су уређене посебне амбуланте за пријем пацијената са симптомима новог вируса, па је тако у Чајетини за ту намену спремљен простор медицине рада у Дому здравља.