Сирогојно добија позоришну сцену и место за друге културне догађаје

сирогојно

Идеја за формирање мултифункционалног културног центра у Сирогојну, кроз адапатацију простора који је годинама у центру села стајао затворен и неискоришћен, дошла је на иницијативу локалне самоуправе и Месне заједнице Сирогојно. План је да се простор уреди за позоришне представе, али да се у њему реализују и изложбе, радионице и други догађаји.

– Општина Чајетина има намеру да равномерно развија све Месне заједнице, не само Чајетину и Златибор. Тако ће простор који је у центру села стајао затворен бити адаптиран и постаће мултифункционални културни центар. Биће простор који ће користити локално становништво, туристи и сви који бораве у Сирогојну, рекао је за Радио Луну директор Иновационог бизнис центра Дарко Ђуровић.

У оквиру прве фазе радова у току прошле године укупно је уложено 23 милиона динара, од тога је Министарство културе уложило 10, а општина Чајетина 13 милиона динара. У адаптацији овог простора учествоваће и Сирогојно компани.

–Простор је великих димнезија и намењен је првенствено за позоришне представе, изложбе, радионице и за неке друге догађаје. У оквиру прве фазе су урађени груби радови и реконструкција објекта. Подигнута је висина бине да би се добили технички услови за одржавање представа, ојачана је читава конструкција, а изграђени су и тоалети, пословни простор, свлачионице, шминкернице и све што је неопходно у техничком смислу да би објекат имао функцију позоришта, навео је Ђуровић.

Идеја је да се нови културни центар повеже са Музејом плетиља и да се настави неговање традиције, како би се уз Музеј на отвореном Старо село Сирогојно, понуда овог места које је и даље најатрактивнија дестинација, након Златибора, учинила довољно великом.

-Замишљено је да у Културном центру у Сирогојну буде позориште за неких 80 до 100 места и пословаће у оквиру Културног центра Златибор. Планирано је да ту буде и библиотека, то је диван простор који ће моћи да користе и мештани Сирогојна и сви посетиоци. Како би се сачувала успомена на старе дане Сирогојна једна од идеја је да се направи и модна ревија за младе креаторе са наградом која ће носити име Добрила Смиљанић. Јер плетиље су пронеле славу Златибора и то је нешто што треба да се сачува од заборава. Такође овим културним измештањем, жеља је да се покаже и схвати колико је Златибор велики, а културом можемо све то осветлити и људе привући да осим центра Златибора, обиђу и друга места и упознају традицију овог нашег краја, навела је директор КЦ Златибор Даница Шишовић.

За наставак радова општина Чајетина је у оквиру конкурса Министарства културе Републике Србије Градови у фокусу 2023. добила 5 милиона динара. Док ће према речима Ђуровића ове године локална самоуправа издвојити минимум колико и Министарство културе, а вероватно и више, јер се ради о прилично великој инвестицији.

–Преостало је да се замени столарија, уради нова фасада, ентеријер, обезбеди намештај, среде машинске инсталације, затим сценска техника, осветљење и опреми читав простор. Највероватније ће цела адаптација бити урађена кроз три фазе. Очекујемо да ће следеће године бити завршено све како је планирано, рекао је Ђуровић.