Ученици средње Угоститељско туристичке школе Чајетина постижу запажене резултате

У школској 2017./2018. у средњој Угоститељско туристичкој школи у Чајетини биће уписано 90 ученика, и то у три одељења. По једно одељење  су туристички и кулинарски техничари, њих по 30,  док је треће  комбиновано – кувари и конобари,  по 15 ђака, дуално образовање.

Промиција ове средње школе почела је већ 1. септембра, и трајалаје током целе школске године. Активности су углавном усмерене ка упознавању будућих средњошколаца са самим радом школе – шта та школа поседује и како ради. Од ове године, први пут ће се извести дуално образовање за смерове кувари и конобари.

visnje

"Предност учења у оваквим одељењима  по дуалном образовању је управо у томе што се склапају уговори са послодавцима и далеко су веће могућности за запошљавање ученика, с тим што ће они ученици, који крену на практичну наставу од прве године, код послодавца ће имати новчану надокнаду и ментора на практичној настави, као и више часова практичне наставе. Све то наравно иде у прилог да они што боље и што више буду спремни за занимање којим ће се касније у животу бавити", каже Вишња Смиљанић, директорка средње Угоститељско туристичке школе Чајетина.

Иначе, велики број ученика који уписују средњу угоститељско туристичку школу је из чајетинских основних  школа, а  све  већи број деце из окружења одлучи да се школује у Чајетини. Највећа потражња је за трећим степеном смер кувар, и то похађају углавном деца из других општина – из Косјетића, Горњег Милановца, Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Пожеге, Ариља, Ужица.

Директорка ове школе са поносом истиче да доста деце која заврше средњу угоститењско туристичку школу, већ раде по свим већим градовима, а нарочито у Београду, али и широм света, па тако и у Америци.

marko

Марко Марковић, ученик 4. године, каже да је ову школу уписао јер воли кулинарство, а након завршетка школовања, посао је сигуран. Школовање му је, каже, било лако. Недавно је учествовао на републичком такмичењу, где је освојио пето место. Иначе, од више од 100 оваквих школа, на такмичењу је било 11.

"На такмичењу смо спремали предјело, српску чорбицу, питу са јабукама и роштиљ. Имали смо малу трему, али добро смо прошли", прича нам Марко и каже да му је план да упише вишу хотелијерску школу, након које има жељу да се запосли на броду.

Стеван Марковић, такође ученик 4. године, каже да се пронашао у свету кулинарства. Највећа подршка била му је сама школа, за коју тврди да је једна од најбољих у Србији, нарочито по питању праксе и опремљености кабинета. Сада се спрема за високу хотелијерску школу, након које се нада да ће наћи запослење у иностранству, где је, како каже, овај посао много плаћенији.

stevan

"Моји утисци са такмичења су добри, тамо смо се лепо провели и то нам је било једно лепо и корисно искуство, дружење, упознавање са новим људима и стисање нових знања. Ја као самосталан у дисциплини припремања јела по избору освојио сам 4. место. То је веома добар успех и то нам је и једно велико искуство касније за нашу даљу каријеру", каже Стеван Марковић.

Колико су постигнути резултати добри, говори и податак да су два ученика, из одељења од 15, стала у ред да се такмиче са школама које у овим смеровима имају и по 120 ученика, истиче Вишња Смиљанић и додаје да када се ова школа, са 120 ученика, такмичи са школама од преко 2000 ученика, то је огроман успех и ученика и професора који су их припремали. А на овогодишње такмичење ученике је водио професор Небојша Крповић.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs

https://www.youtube.com/watch?v=EA9FcZdsNhA&feature=youtu.be