Ученици УТШ у Чајетини стручно оспособљени за даљи рад (видео)

Средња Угоститељско-туристичка школа из Чајетине бележи више од 40 година успешног рада. Велики број младих са подручја општине Чајетина, као и суседних градова и општина, управо се одлучује да похађа ову школу.

https://www.youtube.com/watch?v=1GyOWnDqCIo&feature=youtu.be

Захваљујући висококвалитетним предавачима и пракси у најелитнијим туристичким објектима у земљи, Угоститељско туристичка школа у Чајетини је врло атрактивна за упис средњошколаца. Профили којима располаже су образовни профили из подручја угоститељства, туризма и економије. Судећи по речима ученика, школа у потпуности задовољава  сва њихова очекивања.

"С обзиром на то да нисам волела економију ја сам презадовољна. Смер је доста креативан, професори економских струка јако пријатни и умеју да пренесу знање" - Кристина Божић, финансијски администратор.

"У овој школи ми се допада мој смер који сам уписала и наставићу и у будућности да се бавим туризмом" - Весна Максимовић, туристички техничар.

"Ја сам Лојаничић Марко, смер кувар из Нове Вароши. Много ми се свиђа овај крај, људи овде а и школа наравно. Сви су ме овде лепо прихватили и пријатно сам изненађен". 

Школа поседује модерно опремљене кабинете и учионице специјализоване намене, а на коришћење је пре десет година добила и школски ресторан који се налази у згради ТО Златибор. Поред овог простора за обављање практичне наставе ученика, школа сарађује са великим бројем хотела, ресторана и агенција на Златибору и Ужицу.

"Била сам на пракси и задовољна сам. Прве две године смо били у хотелима а након тога у туристичким агенцијама"

"Мислим да сам доста научила овде на пракси. Овај смер нам допушта да раније ступамо у радни однос тако да сам после школе ишла да радим" - Слободанка Ивановић, кулинарски техничар.

"Ја сам задовољан, нарочито праксом и практичним радом јер можемо доста тога да научимо, од јела па до свих других ствари" - Димитрије Ђорђевић, кувар.

"Доста око кувања учимо на пракси и увек када стигне нека наруџбина ми спремамо" - Петар Антонијевић, кувар.

На питање какве планове имају за будућност ученици кажу:

"Нисам пуно размишљао о плановима у будућности али не намеравам овде да останем, вероватно ћу ићи у иностранство како бих се тамо бавио куварством"

"Наставићу овде школовање и остаћу у Србији"

"Ја се надам да ћу моћи овде да добијем посао јер планирам да останем овде"

"Остала бих у Србији, не бих ишла ван"

Мишљења су различита. Већина ученика не планира одлазак из ових крајева и нада се запослењу можда баш у неком хотелу где су и започели учење свог заната. Данка Миловановић