Уводе се масовнија тестирања у Србији на корона вирус

На конференцији за медије коју су у петак одржали председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и директор Инфективне клинике KЦ Србије Горан Стевановић речено је да неће бити нових рестриктивних мера због епидемије вируса ЦОВИД19 у наредним данима, али да ће се почети са масовнијим тестирањем.

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је подигнут досадашњи капацитет од 300 до 400 тестова дневно тиме што је одлучено да Институт Торлак није једина национална референтна лабораторија већ ће се тестирања спроводити и на Институту за јавно здравље Војводине, Институт за јавно здравље Ниш, Kлинички центар Србије и Референтна лабораторија за млеко у Батајници.

"Подигли смо капацитет са 300-400 на 2,5 хиљаде. Очекујемо да подигнемо и на 4,5 хиљада у наредних неколико дана, а имаћемо и капацитете за седам хиљада. Сутра у 8 ујутру креће обука на ВМА са епидемиолозима, инфектолозима и кинеским стручњацима. Много већи број људи биће обучено за узимање брисева,"

рекла је Брнабић и додала да ће први пацијенти привремене болнице великог капацитета на Сајму у Београду стићи у суботу. Осим масовних тестирања, друга два корака у државној стратегији против корона вируса су изолација и казнена политика против оних који је крше.

Директор инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да ће тестирања бити вршена према утврђеним критеријумима:

"Неће се тестирати особе које немају разлог. Тек када завршимо тестирање оне са симптомима или са контактима са угроженима или са онима који су дошли из угрожених подручја, онда ће они. Тестира се према критеријумима. Почев од температуре 37,2, запушене ноздрве, надражени кашаљ... затим пратимо тенденције и искуства колега из Kине,"

рекао је др Стевановић и нагласио да се симптоми не игноришу. Председник Србије Александар Вучић рекао је да се у наредним недељама очекује геометријска прогресија броја умрлих. Одлучено је да се тренутно не затварају градови који су жаришта - Београд, Ваљево, Ћуприја, Ниш, али је препоручено да се строго поштују мере социјалне дистанце. Председник Србије говорио је и о набављању заштитне опреме и додатних респиратора.

Да подсетимо, у Србији је за 22 дана од појаве корона вируса откривено 528 случајева заражених, осам особа је умрло, а 42 су излечене.