"Златиборски Еко Аграр" - расписан трећи јавни позив за подстицаје у пољопривреди (видео)

m

„Златиборски Еко Аграр“ успешно реализује програм мера подршке локалној пољопривреди. У овој години су планирана три јавна позива. Након два завршена круга, у  току је трећи јавни позив за подстицаје у пољопривреди и рок за подношење захтева је од 16. новембра до 2. децембра 2022. године.

На основу Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Чајетина за 2022. годину Привредно друштво за развој пољопривреде општине Чајетина „Златиборски еко аграр“, расписао је трећи јавни позив у циљу подршке и помоћи произвођачима, односно што бржег повраћаја уложених средстава у имовину. 

"У питању су четири позиције и то инвестиције у физичку имовину, затим мера која је код наших корисника популарна као инвестиција у сточну храну а везано за пораст броја грла на газдинству, органска производња и инвестиције у преради. Рачунамо да ћемо све прихватљиве захтеве са исплатом реализовати у буџетској години, односно до краја децембра", рекао је Марко Марић, директор "Златиборски Еко Аграр".

Додатни вид помоћи који је расписала Влада Републике Србије јесте бесповратна испорука меркантилног кукуруза пољопривредним произвођачима - узгајивачима млечних крава. Поступак остваривања овог права се покреће подношењем Пријаве. 

"Мера има озбиљне мањкавости. У питању је кукуруз који је у рифузи и који је прилично далеко од наших произвођача а налази се у овлашћеним складиштарима а нама најближи су у Убу и у Шапцу. Ја овом приликом позивам произвођаче да нам се обрате, како би што пре поднели захтеве а ми ћемо са своје стране учинити све да та дистрибуција буде урађена на најбољи могући начин. Решења постоје, ми имамо и удружење одгајивача млечних грла које ће се активно укључити у ту дистрибуцију".

У претходном периоду Агенција за безбедност саобраћаја објавила је јавни позив за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор. Директор Марић истиче да је "Златиборски Еко Аграр" на располагању свим становницима који имају такву механизацију у смислу попуњавања захтева и усмеравања и давања правих информација.